Blog

Tagsági feltételek az őstermelők családi gazdaságában

Alapvető szabály, hogy családi gazdaság tagja csak mezőgazdasági őstermelő lehet. Hiába hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó valaki – ha nem kéri mezőgazdasági őstermelőkénti nyilvántartásba vételét, nem minősül a családi gazdaság tagjának. Ugyanakkor nem is kötelező, hogy a család minden tagja a családi gazdaság tagja legyen.

Bővebben

Átalányadó - mely tevékenységekben érvényesíthető és melyekben nem a 80%-os költséghányad?

A 80%-os költséghányadra jogosult egyéni vállalkozó az éves minimálbér felének megfelelő jövedelemig mentesül az átalányadó, a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó alól. A KSH honlapon megtalálható TESZOR tartalmi leírás az irányadó. Minden érintett először sorolja be saját termékét, szolgáltatását TESZOR szám szerint - aztán ha nem találja magát az alábbi listában, akkor sajnos csak 40% költséghányadot érvényesíthet.

Bővebben

Ki választhatja az ekho szerinti adózást?

Az ekho kevéssé közismert adónem, a kata mellett a legkedvezőbb adózási módot kinálja - 2024-ben is. Igaz, csak meghatározott foglalkozásokban - művészek, írók, kulturális szervezők, sporolók stb. - választható, és további egyéb feltételei is vannak. Itt most azt járjuk körbe, hogy konkréten mely foglalkozásokban alkalmazható

Bővebben


Vissza az előző oldalra