Tagsági feltételek az őstermelők családi gazdaságában

Alapvető szabály, hogy családi gazdaság tagja csak mezőgazdasági őstermelő lehet. Hiába hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó valaki – ha nem kéri mezőgazdasági őstermelőkénti nyilvántartásba vételét, nem minősül a családi gazdaság tagjának. Ugyanakkor nem is kötelező, hogy a család minden tagja a családi gazdaság tagja legyen.


A családi gazdaság tagjainak száma elvileg bármekkora lehet. Azonban az átalányadó választásának családi gazdaságban bevételi értékhatára van és azt a taglétszám alapján kell számítani, ez pedig meghatározza az optimális taglétszámot.  

Az őstermelői nyilvántartás tartalmazza az arra vonatkozó adatot, hogy a mezőgazdasági őstermelő családi gazdaság tagjaként végzi-e őstermelői tevékenységét, és ez esetben a nyilvántartás tartalmazza a családi gazdaság nyilvántartási számát, és a tagok hozzátartozói minőségére, illetve a hozzátartozói láncolatban elfoglalt helyére vonatkozó adatot is. 

Életkori feltétel a családi gazdaság tagjára 

2021 évtől mezőgazdasági őstermelő csak 16. életévet betöltött személy lehet, így ez kihat a családi gazdaságra is: annak tagja is csak 16. életévét betöltött személy lehet. Van azonban egy átmeneti szabály: akik 2020. december 31. napján családi gazdaság tagjai voltak, 2021. január 1. napjától kezdődően

  1. a)személyükben mezőgazdasági őstermelőnek minősülnek akkor is, ha nem felelnek meg az előbbi életkori feltételnek;
  2. b)együttesen őstermelők családi gazdaságaként működnek azzal, hogy az őstermelők családi gazdasága képviselőjének azt a tagot kell tekinteni, aki a családi gazdaság vezetőjeként szerepelt a nyilvántartásban. 

Tehát 16. életévet be nem töltött személy akkor lehet a családi gazdaság tagja, ha már 2021. január 1-e előtt is őstermelő volt. 

A hozzátartozói láncolat feltétele 

Az őstermelők családi gazdaságának lényege, hogy a tagoknak „hozzátartozói láncolatban”  kell állniuk.  Tehát nem elég a mezőgazdasági őstermelői jogállás, és a 16 éves korhatár betöltése.

A családi gazdaságokról szóló törvény szerint hozzátartozói láncolat: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjának megfelelő közeli hozzátartozói kapcsolatban lévő természetes személyek, valamint e személyek hozzátartozói és egyenesági rokonai által alkotott csoport (2.§ b.).

A hozzátartozó fogalma

Hozzátartozónak tekintendő a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott hozzátartozó, akik a következők: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.

A közeli hozzátartozó fogalma

A Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerint közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;

Ezek alapján egy családi gazdaságot alkothatnak a közeli hozzátartozók plusz az ő hozzátartozóik. Értelmezésem szerint a tagok között – legalább két tag viszonyában – fenn kell állnia a közeli hozzátartozói kapcsolatnak, ennek hiányában a nem közeli hozzátartozók nem alkothatnak családi gazdaságot.

Alapesetben a házastársak, szülők, gyermekek mint közeli hozzátartozók köré szerveződhet a családi gazdaság, amely kiegészülhet az ő hozzátartozóikkal: mindkét házastárs szülőjével, testvérével, a gyermekek házastársával és az ő gyermekükkel (unoka).  A lényeg, hogy a családi gazdaságban kell lennie legalább két olyan tagnak, akik egymásnak közeli hozzátartozói, és a további tagok lehetnek az ő hozzátartozóik.

A hozzátartozói láncolat és az életkor igazolása

A hozzátartozói minőséget mind a családi gazdaság, mind a családi mezőgazdasági társaság nyilvántartásba vétele során igazolni kell.

Az igazolás módjáról a 665/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet 2. számú melléklete rendelkezik:

A hozzátartozó láncolat igazolása

 

A

B

1

Hozzátartozó minőség

Igazolása

2

Közeli hozzátartozó

3

házastárs

házassági anyakönyvi kivonat

4

bejegyzett élettárs

bejegyzett élettársi anyakönyvi kivonat

5

egyeneságbeli rokon

születési anyakönyvi kivonat(ok)

6

örökbefogadott gyerek

születési anyakönyvi kivonat(ok)

7

örökbefogadó szülő

születési anyakönyvi kivonat(ok)

8

mostohagyermek

házassági és anyakönyvi kivonat

9

mostohaszülő

házassági és anyakönyvi kivonat

10

nevelt gyermek

gyámhatóság határozata

11

nevelőszülő

gyámhatóság határozata

12

testvér

születési anyakönyvi kivonatok

13

Hozzátartozó

14

élettárs

az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló 2008. évi XLV. törvény 36/G. §-a alapján kiállított tanúsítvány vagy az élettársak közös nyilatkozata

15

egyeneságbeli rokon házastársa

születési anyakönyvi kivonat és házassági anyakönyvi kivonat

16

házastárs egyeneságbeli rokona és testvére

születési anyakönyvi kivonat és házassági anyakönyvi kivonat

17

testvér házastársa

születési anyakönyvi kivonat és házassági anyakönyvi kivonat

 Dr. Szabó Tibor


Vissza az előző oldalra